Zona Zoster

zona-zoster
sursa foto: desprecopii.com

Conform dictionarului medical, Zona Zoster (denumita si Herpes Zoster) este o boala acuta neurocutanata, ce afecteaza radacinile nervoase, cu predilectie zona intercostala. Cazurile cele mai multe se inregistreaza la persoanele adulte, in special la cele care sufera de stres, dar si la persoanele cu un sistem imunitar scazut, fie din pricina unor rani mai vechi, fie din cauza altor tratamente medicamentoase.

Prin ce se caracterizeaza zona zoster? Prin dureri acute, precum si prin aparitia unor benzi eruptive pe anumite zone ale corpului. In functie de reactia la tratament si rezistenta organismului, durerile pot fi prezenta timp de cateva saptamani si pana la cateva luni.

Cauze

Principalul vinovat pentru aparitia acestei boli este virusul varicelo-zosterian. Acest virus este in special cunoscut pentru rolul sau in aparitia varicelei (cunoscuta sub numele comun de “varsat de vant”). Desi medicina moderna a evolutat, tehnologia actuala nu permite eliminarea definitiva a virusului varicelo-zosterian, fapt care poate duce, pe termen lung, la alte complicatii. Cum nu este eliminat permanent in corp, ci doar intr-o stare de hibernare, la pacientii care au suferit in trecut de varicela, exista sansa ca la prima recidiva a virusului, acestora sa le apara si zona zoster.

Alti factori care maresc vulnerabilitatea la aceasta boala sunt oboseala, stresul, varsta inaintata, ba chiar si o serie de tratamente medicale, intre ele numerandu-se si chimioterapia, tratament care distruge celulele canceroase, dar care si slabeste corpul la modul extrem.

Simptome

Simptomele initiale ale bolii pot fi confundate cu cele ale unei gripe. Pacientii sufera de dureri de cap, devin sensibili la luminozitate prea mare si au parte de mancarimi si dureri. Unul din semnele clare ale acestei boli, care poate ridica semne de intrebare asupra simptomelor si care poate spune ca vorbim in mod cert de o alta boala si nu de gripa, este absenta febrei.
La aproximativ doua-trei zile de la instalarea primelor simptome, daca bolnavii sufera de zona zoster, pe o parte a corpului apare o eruptie cutanata acoperita de zeci de vezicule lichide.

Datorita faptului ca acest virus atenteaza in primul rand asupra terminatiilor nervoase, boala se dezvolta de regula, doar in zona de actiune a nervului afectat. Astfel, zona zoster apare doar intr-o anumita parte a corpului, de regula pe piept (in zona coastelor), pe spate, sau mai rar, chiar si in zona ochilor. Partea neplacuta la aceasta boala e faptul ca, dupa circa o saptamana sau doua de la aparitia veziculelor cu lichid, acestea se sparg, formandu-se ulceratii in zona afectata. De obicei, leziunile sunt minore si reversibile in cazul adultilor de pana in 50 de ani, intrucat ulceratiile nu sunt adanci, ci doar la nivelul superficial al epidermei. Totusi, in cazul pacientilor mai batrani, riscul ca leziunile sa fie mai mari creste considerabil.

Complicatii

Efectul cel mai putin placut al acestei afectiuni este faptul ca, pe langa banda eruptiva, de multe ori apar si complicatii. Complicatiile grave si care afecteaza cel mai mult pacientul sunt cele care apar in urma afectarii zonei fetei. Virusul ataca terminatiile nervoase, astfel pierderea vederii este unul dintre cele mai grave efecte. Desi acest lucru se intampla destul de rar, in cazul in care zona zoster apare pe fata, supravegherea medicala permanenta este necesara.

De asemenea, pe termen scurt, virusul poate duce si la probleme neurologice, dar asta doar in functie de zona de actiune. Daca boala apare in partea superioara a corpului, atunci exista mari sanse ca, in lipsa unui tratament adecvat, bolnavii sa sufere de tulburari de auz, pierderi de echilibru, ba chiar si de inflamatii ale creierului (encefalita), precum si slabiciuni musculare si dureri acute in zona in care boala si-a desfasurat activitatea.

Tratament

Desi tratamentul zonei zoster se bazeaza in mare parte pe medicamente, exista cateva tratamente naturiste , menite sa reduca efectul virusului asupra bolnavilor fara a impune cheltuieli majore.
Pentru tratamentul eruptiei, se pot folosi urmatoarele:

  • Aloe Vera: aceasta planta e pe cat de renumita, pe atat de eficienta in tratarea durerilor. Rupeti o frunza si presati usor (cu partea rupta) banda eruptiva. In scurt timp, eruptia se va calma si nu se va mai prelungi, reducand totodata si durerile.
  • Drojdia de bere: desi greu de crezut, are un rol important in tratarea bolii zona zoster. Obtineti o pasta din drojdia de bere si aplicati-o pe banda de vezicule. Va opri orice fel de mancarime si va preveni, de asemenea si extinderea durerii.
Calmarea Durerilor

Stiati ca banalul lapte are un efect calmant? Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa aplicati comprese inmuiate in lapte asupra eruptiei, iar in scurt timp, nivelul durerii resimtite se va diminua drastic. La fel de eficienta este si gheata: cateva cuburi de gheata aplicate pe zona eruptiva, iar durerile se vor diminua rapid, cel putin pentru o vreme.

O alta planta extraordinara, din seria de tratamente naturiste pentru zona zoster este floarea numita Trei-Frati-Patati. Aceasta floare este cunoscuta ca fiind cea mai eficienta in tratarea tuturor tipurilor de boli de piele. Desi efectele ei curative apar in timp, este totusi un remediu eficient, tocmai prin prisma continutului sau bogat in saponozide, flavonoide si compusi salicilici, componente care curata sangele, eliminand in acelasi timp si secretiile bronhice.

Fie ca alegeti sa consumati tinctura de Trei Frati Patati, fie ca preferati infuziile, o cura de 2 luni, pe langa tratamentul medicamentos adecvat pentru zona zoster, va va scapa pe termen lung de orice fel de probleme minore cauzate de aceasta boala.

Tratamente alternative

Aceste tratamente trebuie facute sub stricta supraveghere a unui medic profesionist:

  • Acupunctura – vechi procedeu chinezesc, care presupune introducerea a zeci de ace foarte subtiri in zona afectata de zona zoster, astfel acel segment se detensioneaza iar durerea resimtita de bolnav se diminueaza simtitor.
  • Stimulare electrica nervoasa transcutanata. Acest tratament consta in aplicarea unei surse de curent de intensitate mica in zona afectata de virusul varicelo-zosterian. Cum boala ataca in special terminatiile nervoase, stimulul nervilor cu ajutorul curentului electric poate aduce avantaje majore in vindecarea si recuperarea completa.
  • Diatermia. Precum ii spune si numele, acest procedeu se bazeaza pe caldura exogena, cu scopul de a mari fluxul sangvin in sectiunea afectata de zona zoster. Unul dintre cele mai bune aparate de diatermie este Thermopulse, aparat bazat pe emisie de unde scurte, ce genereaza energie. In functie de nivelul ales, pacientul poate resimti senzatia de caldura pe partea afectata de zona zoster, moment in care fluxul sangvin creste, deci nivelul de durere scade simtitor.
  • Tratament Psihologic. Desi utilizat mai rar, tratamentul psihologic poate creste rezistenta pacientilor la durere. Totusi, din cauza costului relativ ridicat, tratamentul psihologic e rareori cerut de catre bolnavi.