Proiecteaza bucataria visurilor tale

proiect-bucatarie

Reamenajarea bucatariei poate presupune o cheltuiala considerabila. Poti sa reduci din costuri, transformandu-te chiar tu in arhitect. Noi te invatam cum.

Incepe cu intrebarile

Gandeste-te cat de folosita va fi bucataria – esti o gospodina desavarsita sau obisnuiesti sa mananci in oras, in bucatarie luand numai micul dejun? Bucataria va fi numai incaperea pentru gatit sau si pentru servit masa si stat de vorba? Mese pentru o familie numeroasa sau pentru doua persoane? De cate dulapuri ai nevoie? Cat de inalte vrei sa fie suprafetele de lucru? Bucataria va fi folosita si drept atelier de croitorie sau pentru alte hobbyuri?

Fa o lista cu calitatile si defectele bucatariei, asa cum este ea in prezent. Exista suficient spatiu pentru tot ceea ce ii trebuie familiei tale si daca nu, se poate extinde actuala incapere? Exista destule prize? Sunt pozitionate bine? Ai suficienta lumina sau e nevoie de surse suplimentare de iluminat?

Continua cu proiectul

Masoara incaperea si schiteaza un plan. Ca sa-ti fie mai usor, poti folosi un caiet de matematica – considera ca un metru are 2 cm, adica patru patratele. Nu uita sa treci in plan chiuveta, fereastra, usile, tevile de gaze si orice alte lucruri fixe – cum ar fi dulapuri in perete, nise etc.

Daca exista unghere greu de masurat sau de redat in plan, intr-o bucatarie de la mansarda, de exemplu, fotografiaza locul respectiv. E solutia ideala, mai ales daca vrei sa apelezi la un profesionist.

Acum, gandeste-te unde vrei sa plasezi fiecare obiect. Schiteaza mai multe variante.

Mobilier suspendat sau module separate?
Module suspendate:

– Ideale pentru a depozita vesela, paharele etc.
– Exista o varietate de modele.
– Sunt moderne si ofera mult spatiu suplimentar.
– Arata „uniform” fiindca e genul de mobilier existent in mai toate bucatariile.

Module separate:

– Ajungi usor la obiectele dinauntru, fara sa fie nevoie sa te cateri pe vreun scaun.
– Le poti schimba usor locul in bucatarie – dupa necesitati.
– Ocupa destul de mult din spatiul bucatariei.
– Nu exista o oferta prea mare de modele.

Sfat: Pastreaza un spatiu liber de 40-60 cm langa aragaz; vei avea nevoie de el.

Cu exceptia bucatariilor lungi si inguste, unde aragazul si toate piesele de mobilier sunt asezate de-a lungul unui perete, ideal ar fi ca in toate celelalte cazuri sa se porneasca de la „triunghiul de lucru” alcatuit din chiuveta, frigider si aragaz. Ar fi bine si ca distantele dintre aceste obiecte sa nu fie prea mari si sa nu se afle obstacole in drum (scaune, de exemplu).

Plaseaza intai chiuveta pe schita ta. Daca ii schimbi pozitia, tine cont de faptul ca scurgerea trebuie sa se faca tot prin acelasi loc, ceea ce presupune intinderea unor tevi intre actualul amplasament si cel viitor. Dupa ce te-ai hotarat unde asezi chiuveta, gandeste-te unde pui aragazul – ar fi bine sa se afle langa chiuveta, ca sa nu traversezi toata bucataria cu tigaile incinse si murdare.

Frigiderul ar trebui sa fie aproape de zona pregatirii hranei, ceva mai departe de chiuveta si aragaz. Preferabil ar fi sa existe suprafete de lucru intre toate punctele-cheie ale bucatariei, dar daca acest lucru nu este posibil, atunci suprafata de pregatire a hranei ar trebui sa fie intre chiuveta si aragaz. astfel incat ingredientele sa poata fi spalate si puse cu usurinta pe foc.

Masa ar trebui asezata ceva mai departe, in apropiere de fereastra. Intrucat o bucatarie ar trebui sa fie functionala cam 15 ani, toate detaliile trebuie bine gandite. Nu te astepta sa gasesti formula cea mai buna din prima incercare. Deseneaza mai multe variante si combina apoi diverse elemente ale acestora.

Inainte de a trece la fapte, gandeste-te de doua ori!

– Daca vrei sa spargi vreun perete, ai nevoie de autorizatie, altfel risti o amenda usturatoare.
– Daca vrei o schimbare radicala – incluzand si inlocuirea chiuvetei, a bateriei si a mobilierului – , atunci n-ar fi rau sa te adresezi unei firme specializate, care sa iti ofere tot ceea ce iti trebuie si sa le si monteze. Chiar daca te va costa mai mult decat daca ai recurge la ajutorul unui prieten sau vecin, poti avea garantia unui lucru bine facut.