Cetatea Neamt

Cetatea Neamț se află în partea de nord-est a județului cu același nume, la o distanță de aproximativ 46 de kilometri de reședința acestuia și foarte aproape de orașul Târgu Neamț. Această cetate face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepțională din întreaga țară.

Această superbă cetate este amplasată pe stânca Timuș de pe Culmile Pleșului, la o altitudine de 480 metri și la o înălțime de 80 metri față de nivelul apei Neamțului. Cetatea Neamț a fost ridicată de către Petru I Mușat în secolul al XIV-lea și fortificată în secolul al XV-lea de către Ștefan cel Mare. De abia în secolul al XVIII-lea a fost distrusă sub ordinul lui Mihai Racoviță.
În anul 2004, Cetatea Neamț a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț cu codul de clasificare NT-II-m-A-10707. Numele pe care îl deține cetatea în momentul de față vine cel mai probabil de la hidronimul de “Neamț” pe care îl poartă râul care curge pe sub poala muntelui și de la care și-au luat numele orașul și mănăstirea din apropiere.

Între anii 2007 și 2009, Cetatea a fost reabilitată cu fondurile europene prin Programul Phare 2004-2006. Fondurile europene au fost foarte mari pentru că cele două instituții germane au contribuit doar cu 10% din valoarea lucrărilor. În momentul acela s-au făcut următoarele lucrări:

  • modernizarea drumului de acces pornind cu strada Ștefan cel Mare, strada 1 Decembrie și terminând cu Aleea Cetății;
  • restaurarea întregului ansamblu arhitectonic;
  • iluminarea căilor de acces și a monumentului;
  • construcția de noi clădiri care să satisfacă cerințele funcționale impuse;
  • amenajarea celor trei parcări existente în apropierea cetății;
  • alimentarea cu apă și canalizarea.