Westminster Abbey – cea mai faimoasa catedrala din Londra

catedrala Westminster Abbey, Londra

Westminster Abbey este una dintre cele mai cunoscute catedrale din lume, fiind chiar și în patrimoniul UNESCO. Este cunoscută pentru faptul că acolo este locul în care au loc încoronările regale și, totodată, acolo este locul în care sunt înmormântați suveranii Angliei și membrii importanți ai familiei regale. Totuși, pe lângă cei mentionați, acolo sunt depuși și eroii naționali ai Angliei, precum și diferite alte figuri cunoscute și importante ale Regatului Unit.

Westminster Abbey este poziționată într-o zonă centrală a Londrei, o destinație de vacanță preferată de milioane de turiști din toată lumea. Mai precis, se află în City of Westminster, de altfel, chiar în vestul palatului Westminster (casa parlamentului britanic).

Întrucât a suferit multe schimbări de-a lungul timpului, nu se știe exact când anume a fost fondată. Conform ultimelor descoperiri istorice, se pare că ea ar fi fost construită în jurul anului 624, în vremea arhiepiscopului Mellitus și că inițial, ea era închinată Sfântului Petru. Ulterior, regele Edward Confesorul (1042-1066) a reconstruit-o, cu scopul de a avea un loc unde familia regală (și implicit, el însuși) să fie înmormântată. Reconstrucția a durat pe atunci aproximativ 6 ani, însă nu semăna câtuși de puțin cu forma actuală.

Aproximativ 200 de ani mai târziu, mai exact în anul 1245, Henry al III-lea a decis să pună bazele catedralei și să-i ofere forma gotică ce poate fi văzută și azi, în onoarea regelui Edward Confesorul. Concepută pentru a servi ca loc de îngropăciune pentru membrii familiei suverane din dinastia Normanzilor (și ulterior, a tuturor suveranilor), construcția a fost terminată în 1517, sub conducerea lui Henry Yevele, un arhitect londonez angajat de către Henric al VII-lea.

Astăzi, Westminster Abbey este vizitată anual de către milioane de turiști, fiind unul dintre cele mai aglomerate atracții turistice din Londra. Poate fi vizitată gratuit, sau cel puțin, politica administratorilor este de a nu-i taxa pe cei veniți să se închine în catedrală și să-i încurajeze pe turiști să doneze, mai ales că instituția în sine nu are surse de finanțare proprii și nici nu primește bani de la buget.

Mai multe detalii despre catedrală, evenimentele organizate, dar și programul de vizitare veți găsi chiar pe site-ul catedralei.