Muntii Ceahlau

muntii-ceahlau

Munții Ceahlău se află situați pe teritoriul județului Neamț, la o distanță foarte mică de localitatea Bicaz și de lacul Izvorul Muntelui. Acest munte are două vârfuri care sunt foarte asemănătoare: (Ocolașul Mare cu 1907 metri și Toaca cu 1904 metri). Pe la 800 de metri altitudine se situează stațiunea turistică Durău.

Acești munți de pe teritoriul Județului Neamț fac parte din Carpații Orientali, grupa Carpaților Moldo-Transilvani, iar ei sunt delimitați în partea de nord de Valea Bistricioarei, în partea de est de lacul Izvorul Muntelui, în partea de la sud de Valea Bicazului, iar în partea de vest de văile Bistrelor și a Pinticului.

În această zonă a Munților Ceahlău clima este de tip temperat-moderat continentală în cadrul căreia sunt desebite două etaje determinate de altitudine, precum:

  • ținutul climatic al munților înalți;
  • ținutul climatic al munților mijlocii.

Pe vârful Toaca temperatura medie anuală este de 0,7 grade Celsius și în jur de 7,2 grade Celsius la poalele munților.

Cea mai mare suprafață o are râul Bistrița când se aduce vorba de hidrografie. Pe râul Bistrița s-a format lacul de acumulare Izvorul Muntelui, iar afluenții direcți sunt pâraiele Schit cu 13 km, Izvorul Muntelui cu 13 km, Izvorul Alb, Secu, Cosusna, Rapciunița, Tiflic.

Ceahlăul găzduiește o faună diversificată și bogată: în jur de 350 de specii de păsări, 40 de specii de reptile, numeroase specii de mamifere mari și mici, precum și o diversitate de insecte. În pădurile Ceahlăului își fac veacul cam toate speciile de animale existente în Carpați: ursul bun, cerbul, mistrețul, lupul, vulpea, râsul, căprioara, pisica sălbatică și multe altele.