Sa redescoperim Sovata

Sovata
sursa foto: wikipedia.org

Dacă doriți să vă relaxați într-un mediu liniștit și pitoresc, vă invităm la Sovata. La poalele Orientalilor (mai precis a Munților Ghiurghiului), presărată cu lacuri și mărginită de păduri întinse de foioase, Sovata este una dintre cele mai frumoase locații pentru petrecerea timpului liber. Puteți să petreceți un sfârșit de săptămână odihnitor sau chiar să beneficiați de un tratament complex.

Cele mai multe atracții turistice le găsim în această zonă pe perioada verii, când turiști din toate colțurile țării vin aici pentru a face o baie în lacurile cu salinitate extrem de ridicată sau o drumeție pe muntele de sare. Cu toate acestea, autoritățile locale și investitorii par porniți să transforme stațiunea într-o destinație „all season”, în ultimii ani creându-se facilități excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă. Există pârtii dotate cu teleski, locuri special amenajate de săniuș, și tabere pentru copiii care doresc să deprindă folosirea ski-urilor sau a snowboard-ului.

Este adevărat că Sovata este încă departe, din punct de vedere al infrastructurii, de stațiunile montane din Austria sau Italia. Cu toate acestea, bogăția naturală și varietatea activităților posibile atrag mulți turiști străini. Pentru români cea mai mare atracție sunt, bineînțeles, lacurile tămăduitoare. Numeroase persoane de vârsta a treia vin aici câteva săptămâni pe an pentru a își trata afecțiunile degenerative. Acesta este și motivul pentru care hotelurile din zonă scot la bătaie anual programe pentru seniori la prețuri deosebite.

Există nu mai puțin de 6 lacuri sărate aici, și încă 2 dulci. Pe vremuri mai exista încă unul, dar acesta s-a transformat în mlaștină și acum nu mai este folosit pentru înot și/sau divertisment. Cele sărate s-au format, așa cum probabil vă imaginați, în urma exploatărilor miniere, la suprafața colinelor cu sare. Cel mai faimos este Lacul Ursu care se bucură de o proprietate unică în Europa – heliotermia. La suprafața lacului există un strat de apă dulce format din apă de ploaie acumulată, care nu se amestecă cu apa sărata datorită densităților diferite. Stratul de apă dulce este un bun izolator termic, așadar apa sărată de dedesubt reușește să stocheze căldura primită de la soare. Astfel, lacul prezintă o stratificare atât în ceea ce privește salinitatea, cât și temperatura apelor. Numele și l-a luat de la forma anterioară a bazinului lacului (formă care nu se mai vede astăzi) asemănătoare cu o blană de urs.

Alte lacuri din zonă sunt Lacul Negru, Lacul Verde, Lacul Rosu, Lacul Mierlei și Lacul Aluniș. Toate acestea sunt sărate. Cele dulci, se numesc Lacul Dulce și Lacul Paraschiva, după numele sfintei omonime. Lacul Rosu își datorează numele crustaceului care trăiește aici și poartă culoarea cu pricina. Pe fundul acestuia se găsește un nămol foarte mineralizat care este folosit la tratamente. La fel este și cazul nămolului din Lacul Negru, care a fost într-atât de exploatat, încât astăzi rezervele sunt mult mai reduse. Cu toate acestea, încă mai vin turiști să caute cazare în Sovata doar pentru a beneficia de tratamentele cu namol.

Alte obiective interesante din zonă sunt atelierele meșteșugărești de la Corund, Muntele de Sare, Salina Praid și Cheile Bicazului.